Juoksijan polvi (Iliotibial band syndrome, ITBS)
Rasitusvammalle on tyypillistä polven ulkoreunaan paikallistuva kipu ja turvotus (4.). Kipuilu alkaa usein harjoituksen tai aktiviteetin aikana. Usein ensisijaisena syynä on suoli-sääriluusiteen (tractus iliotibialis) hankaus polven ulkosivunastaa (epicondylus lateralis femoris) vasten (2.&4.). Vaivaa tavataan etenkin pyöräilijöiden ja juoksijoiden keskuudessa (3.). Kyseisiin lajeihin rasitusvamma liittyy niiden mekaanisen vaateen vuoksi, kun polvinivel työskentelee suorituksen aikana toistuvasti koukistus/ojennus- suuntaan. Suoli-sääriluuside kiinnitysalueellaan kulkee toistuvasti yli polven ulkosivunastan, aiheuttaen hankauksen seurauksena lopulta alueelle tulehdustilan. (2.&4.)
Vaivalle altistaviksi tekijöiksi on tunnistettu lonkan loitontaja- ja ojentajalihasten heikkous ja merkittävästi lisääntynyt kuormitus tai harjoitusten tiheys aikaisempaan, mikä on rasitusvammoille tyypillistä (4.&5.). Eli yksinkertaistettuna: Liian paljon liian nopeasti.
Itsekin juoksua nyt reilun vuoden harrastaneen on kaikenlaisia ohimeneviä kolotuksia ja uusia tuntemuksia tullut milloin minnekin. Loppukesästä otsikkoon viittaava lievää oireilua alkoi eräällä lenkillä: vihlova ja voimistuva kipu kohden lenkin loppua polven ulkoreunalla. Etenkin alamäkeen rullaukset tuntuivat kivuliailta, mikä on tyypillinen oire kyseiselle vaivalle (1.&3.). Viimeisen kolmen viikon ajalta löytyi lenkkien pituuksien kasvattamista ja kertojen tihentämistä, yhdistettynä juuri aloitettuun työmatkapyöräilyyn. Ja kirsikkana kakun päälle uudenkarheat tossut tietenkin käytössä. Noh, tällä kertaa pienellä tauolla ja perinteisellä kylmän käytöllä päästiin takaisin sorvin ääreen (4.).
Oleellista vaivan ennaltaehkäisyssä on maltillinen harjoituskertojen ja/tai juoksettavien matkojen kasvattaminen (5.). Lonkan loitontaja- ja ojentajalihasten voiman harjoittamisen on todettu ennaltaehkäisevän ITBS- oireilua ja alueen harjoittamista käytetään myös kuntoutuksen kulmakivenä (1.-5.). Paluuta lajin pariin suositellaan asteittain ja juoksemista aluksi tasaisella alustalla. Mäkiharjoittelua ja kovavauhtista harjoittelua suositellaan tehtävän vasta, kun tasaisella alustalla harjoittelu on kivutonta. (1.)
Muita polven ulkoreunaan kipua aiheuttavia vammoja ja tekijöitä ovat mm. polven nivelrikko, polven sivusidevamma ja kierukkavamma (1.&5.). Jalkaterapeutti tutkii ja hoitaa alaraajojen vaivoja. Haastattelun, huolellisen tutkimisen ja löydösten perusteella lähdetään yhdessä asiakkaan kanssa työstämään vaivaa. Kivunlievityksen ohella tärkeää on löytää vaivan mahdolliset aiheuttajat ja puuttua niihin.
Ohessa pari pakaraharjoitusta:
– Isometrinen pito seinää vasten yhden jalan varassa. Seiso ryhdikkäästi samalla painaen koukussa olevaa jalkaa kohti seinää. (4.)
– Kylkimakuulla lonkka hieman koukistettuna: Nosta päällimmäistä jalkaa ylös ja palauta alkuasentoon pitäen kantapäät yhdessä liikkeen ajan. Vastuskuminauhan kera tai ilman hyvä perusliike. (6.)
– Santeri
Lähteet:
1.Andrew Hadeed, David C. Tapscott 2020. Iliotibial Band Friction Syndrome.
2.Brad Walker, Marko Grönholm, Mikko Salminen, Iivo Wegeliusja Björn Larsson. Urheiluvammat- ennaltaehkäisy, hoito, kuntoutus ja kinesioteippaus. 2014. VK-Kustannus Oy.
3.Robert L Baker, Richard Souza, Michael Fredericson 2011. Iliotibial Band Syndrome: Soft Tissue and Biomechanical Factors in Evaluation and Treatment.
4.Simeon Mellinger, Grace Anne Neurohr 2019. Evidence based treatment options for common knee injuries in runners.
5. https://physio-pedia.com/Iliotibial_Band_Syndrome?utm_source=physiopedia&utm_medium=search&utm_campaign=ongoing_internal#cite_note-p3-2
Informatiivinen artikkeli ja mainiot venytysvinkit. Täytyypä illalla testata!
Kiitoksia, testiin vain ihmeessä!
Hyvä kirjotus!
Kiitoksia!
Avartava kirjoitus ja hyviä lajinomaisia tärppejä!
Kiitoksia!
Olipa informatiivinen artikkeli. Enpä ollut tullut ajatelleeksi, että vahvat pakaralihakset vähentävät polveen kohdistuvaa rasitusta. Kiitos hyvistä vinkeistä.
Kiitos palautteesta!
Hyvää tietoa juoksijoille ja muutenkin polvivaivaisille!
Kiitos, juuri näin!