Jalkapohjan kipu

Artikkeli käsittelee muun muassa jalkapohjan kipua, jalan biomekaniikkaa sekä pohtii erilaisia hoitovaihtoehtoja vaivaan.

Jalan takaosasta ja akillesjänteestä

Jalan takaosan muodostavat kantaluu ja telaluu. Takaosa vastaa osaltaan jalan iskunvaimennuksesta sekä jalan jäykistämisestä voimantuottoa varten. Pohjelihaksisto kiinnittyy akillesjänteen kautta kantapään taakse välittäen ja nilkkaan ojennussuuntaista liikettä.  Akillesjänteen oireilussa on huomionarvoista, muun tutkimisen ja rasituksellisten tekijöiden ohella,  tarkastella ja tutkia jalan takaosan toimintaa. Alaraajavaivaa tutkittaessa oirealueen toiminnan huolellinen tutkiminen ja sen biomekaniikan ymmärtäminen voi tarjota keinoja …

Jalan takaosasta ja akillesjänteestä Lue lisää »

Syksyisiä kuulumisia

Syksy alkaa olla pitkällä ja sen myötä jalkaterapeutin kalenteriin vastaanottotyön lisäksi merkataan koulutuksia. Aiemmin syyskuussa kävin Tampereella lisäkouluttautumassa ja syventämässä osaamista aiheesta ’’ Alaraajan tuenta’’. Koulutuksessa käsiteltiin muun muassa alaraajan tutkimista sekä erilaisten alaraajatukien kuten tukipohjallisten ja nilkkatukien hyödyntämistä alaraajavaivan hoidossa. Koulutus sekä sen lomassa käydyt keskustelut kollegoiden kanssa olivat antoisia tuoden hyviä näkökulmia koulutuksen …

Syksyisiä kuulumisia Lue lisää »

Haastattelu jalkaterapiassa

Haastattelu kuuluu oleellisesti asiakkaan alaraajavaivan tutkimisprosessiin ja ohjaa osaltaan myös fyysistä tutkimista vastaanotolla. Haastattelun tarkoituksena on selvittää alaraajavaivan taustaa ja tunnistaa mahdollisesti ongelmaan myötävaikuttavia tai sitä ylläpitäviä tekijöitä. Oirealueen ohella muun muassa oireilun kesto, voimakkuus ja ajoittuminen ovat tärkeitä tietoja hoidettaessa alaraajan tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Alaraajavaivan tutkimisessa asiakkaan haastattelulla kerätään tietoa vaivasta. Tieto ohjaa tutkimista …

Haastattelu jalkaterapiassa Lue lisää »

Jalkapohjan kipu

jalkapohjan kipu ja jalkaterapia Plantaarifaskiopatia tai plantaarifaskiitti saattaa olla esimerkiksi aamun ensiaskeleiden tai työpäivän jälkeisen jalkapohjan kivun aiheuttaja. Plantaarifaskiopatia terminä kuvaa jalkapohjan kiputilaa viitaten jalkapohjan kalvojänteen rappeumaan mikrovaurioineen ja siihen liittyvään oireiluun. Mahdollisia tulehduksellisia tekijöitä kivun aiheuttajasta ei voida sulkea pois (1.). Se, miksi kiputilaa kutsutaan, tuskin on kivusta kärsivälle ensisijaisesti tärkein asia. Jalka on …

Jalkapohjan kipu Lue lisää »

Juoksijan jalkaterapia

Toiminnan päivityksen myötä uutta artikkelia mm. siitä mitä oikeastaan on Juoksijan jalkaterapia?

Harjoittelu

Harjoittelun ABCHakukone kertoo meille harjoittelulla tarkoitettavan jonkin taidon tai asian opettelemista tekemällä sitä toistuvasti. Harjoittelun laatu ja määrä myöskin edesauttavat suuresti tavoitteen saavuttamiseksi. Okei, eli jonkinlainen tavoitekin olisi hyvä olla. Tavoitetta ei ole pakko olla, mutta usein jonkinlainen tavoitteenasettelu on järkevää. Näin pystytään vaikka seuraamaan onko tekeminen ollut kehittävää.Eli pointti oli..?No, miten tämä liittyy mitenkään …

Harjoittelu Lue lisää »

Osgood-Schlatterin tauti

Osgood- Schlatterin tauti Kyseessä on usein kasvuikäisiä liikunnan ja urheilun harrastajia kiusaava sääriluun yläosan kipu. Rasitusperäinen vaiva aiheuttaa kipua tyypillisesti aktiviteetin aikana ja erityisesti polven ojennus- suunnan liikkeet ovat tällöin kivuliaita. Sääriluun yläosa saattaa punoituksen ja turvotuksen ohella olla myös kosketusherkkä. (3&6.) Anatomiaa taustalla Polvilumpion jänne (patellar tendon/patellar ligament) lumpion alapuolella kiinnittyy sääriluun kyhmyyn (tuberositas …

Osgood-Schlatterin tauti Lue lisää »