jalkapohjan kipu ja jalkaterapia
Plantaarifaskiopatia tai plantaarifaskiitti saattaa olla esimerkiksi aamun ensiaskeleiden tai työpäivän jälkeisen jalkapohjan kivun aiheuttaja. Plantaarifaskiopatia terminä kuvaa jalkapohjan kiputilaa viitaten jalkapohjan kalvojänteen rappeumaan mikrovaurioineen ja siihen liittyvään oireiluun. Mahdollisia tulehduksellisia tekijöitä kivun aiheuttajasta ei voida sulkea pois (1.). Se, miksi kiputilaa kutsutaan, tuskin on kivusta kärsivälle ensisijaisesti tärkein asia. Jalka on yksinkertaisesti kipeä. Tarkastellaan seuraavaksi jalkapohjan kalvojännettä ja sen toimintaa.
Rakenne ja toiminta
Jalkapohjan kalvojänne, aponeurosis plantaris, on vahvaa tekoa. Rakenne käytännössä peittää miltei koko jalkapohjan kiinnittyen kantaluusta päkiään ja varpaisiin. Kalvojänne suojaa osaltaan muun muuassa jalkaterän hermoja, lihaksistoa ja verisuonitusta. Se on myös merkittävä jalkaterän pitkittäisen kaarirakenteen tukija passiivisesti (2). Liikkuessa se osaltaan virittää ja jäykistää jalkaterän rakennetta mahdollistaen tehokkaan etenemisen. Saat osviittaa rakenteen toiminnasta nostamalla varpaita ylöspäin pitäen muun jalkaterän alustaa vasten. Liikkeessä, vaikkapa kävelyn aikana, rakenne osaltaan ottaa vastaan jalkaterään ja koko alaraajaan kohdistuvan voiman kuormituksessa.
Tyypillinen oireilu ja altistavat tekijät
Jalkapohjan kalvojänteen oire paikallistuu tyypillisesti lähelle kantaluun aluetta, mutta oire saattaa olla muuallakin rakenteessa. Kiputila oireilee usein kuormituksen aikana tai sen jälkeen. Myös aamun ensiaskeleiden aikana tuntuva oire on tyypillinen kiputilalle. Kiputilalle riskitekijöinä pidetään kohonnutta painoindeksiä, nilkan alentunutta liikkuvuutta ja seisomatyötä kovalla alustalla. (3.)
Jalkaterapian keinot ja hoito
Plantaarifaskiopatian/ plantaarifaskiitin hoito ja jalkaterapiamenetelmien käyttö valitaan aina yksilöllisesti. Omahoidon neuvonta ja ohjaus, terapeuttinen harjoittelu, teippaus, mahdollisen apuvälineen kuten tukipohjallisen hyödyntäminen tai manuaalinen terapia ovat yksittäisiä esimerkkejä jalkapohjan kalvojänteen kiputilan hoitovaihtoehdoista. Miten, milloin, mitä ja millä annostelulla pyritään saamaan selville mielestäni jalkaterapiamenetelmistä tärkeimmillä: huolellisella asiakkaan haastattelulla ja jalkaterapeuttisella tutkimisella.
Lähteet
- Jalkapohjan kalvojänteen rappeuman hoito. Duodecim verkkojulkaisu 2012;128(17): 1777–85. Mira Kaikkonen, Antti Joukainen ja Janne Sahlman.
- Atlas of anatomy. Second edition. Thieme 2012. Sivu 435.
- Heel Pain—Plantar Fasciitis: Revision 2014 Clinical Practice Guidelines Linked to the International Classification of Functioning, Disability and Health From the Orthopaedic Section of the American Physical Therapy Association. Lähde: https://www.jospt.org/doi/pdf/10.2519/jospt.2014.0303. Luettu 22.12.2022.