Juoksijalta juoksijalle
Miksi harjoitella juoksua varten?
Juoksijat haluavat juosta, se on selvä. Erilaiset ohimenevät jumit ja kolotukset kuuluvat asiaan, ja valitettavasti myös ne juoksua hetkellisesti rajoittavat kivut. Vaivat siis kuuluvat tähän liikuntamuotoon. Vaivojen taustat ovat usein moninaisia ja harvoin aiheuttajana on suora trauma, jollet kompastu kengännauhoihin tai juokse puuta päin. Muuttujia ovat muun muassa aiempi harjoittelu, palautuminen (uni &ruoka), peruskunto ja kokonaiskuormitus, mikä käsittää oikeastaan kaiken mitä teet. Jottei asiat mene liian vaikeaksi on hyvä keskittyä perusasioihin, joihin pystyt itse vaikuttamaan. Mitä ne perusasiat voisivat olla juoksijalle? Yllä luetellut tekijät ovat todellakin niitä perusasioita, näiden ohella näkisin perusteltuna harjoitella juoksua varten.
Taas siitä harjoittelusta..
Ammatikseen soitintaan soittava muusikko on harjoitellut ennen kuin astelee lavalle. Olisi hieman kummallista pidemmän päälle, jos muusikon maksimisuoritus on rytmi- tai soolo -osiosta selviytyminen illasta ja konsertista toiseen. Samalla tavoin juoksun harrastamista voisi miettiä riippumatta matkasta tai vauhdista, että onko pidemmän päälle kovin järkevää vetää toistuvasti äärirajoilla.
Jos mietitään juoksua liikkeenä niin kyseessä on alaraajojen osalta pääasiassa koukistus- ojennussuunnan tasolla tapahtuva liikkumismuoto. Toistuva yhden jalan varassa tapahtuva liike tuottaa askeleen aikana alustan kautta juoksijaan noin 3x kehonpainon verran voimia (lähde, lähde). Yhden askeleen aikana siis. Eli juoksijan on a) otettava vastaan alustasta välittyvä voima yhdellä jalalla b) tuotettava voimaa alustan kautta päästäkseen eteenpäin yhdellä jalalla. Jokainen voi miettiä, että onko kuminauhalla tehtävä nilkan jumpastelu kerran viikossa oikeasti juoksua tukevaa harjoittelua. Itse en ole löytänyt vielä päivittäistavarakaupan hyllyiltä telaketjun vahvuisia kuminauhoja.
Mitä Juoksijan jalkaterapiassa tehdään?
Juoksun ohjelmointi eli suunnitelma miten juostaan, paljonko juostaan, missä juostaan, milloin juostaan, juostaanko ylä- vai alamäkeen ja millä alustalla juostaan sykerajat huomioituna, on oma osaamisalansa. Suosittelen hakeutumaan osaavan juoksuvalmentajan juttusille näissä asioissa. Miksi? Koska sinä juoksijana ansaitset parasta ja koen, että pystyn tarjoamaan omalla ammattitaidollani sinulle parasta keskittymällä jalkaterapeuttina juoksijan liikkeen ja liikkumisen tutkimiseen ja testaamiseen. Juoksijan jalkaterapian tarkoituksena on mahdollistaa juoksijalle enemmän juoksuharjoittelua keskittymällä juoksijan voimaan ja liikkuvuuteen. Juoksua tukevassa harjoittelussa olisi esimerkiksi järkevää huomioida edellä kuvatut a- ja b- kohdan törmäysvoimat, mitkä kohdistuvat juoksijaan per askel. Luonnollisesti juoksijan mahdollinen juoksuohjelma otetaan huomioon vastaanotolla, voima- ja liikkuvuusharjoitteet suunnitellaan juoksijan tavoitteiden ja tilanteen mukaan.
Lopuksi
Vuosaaren Planmeca Golf Areenalla, missä vastaanottoni sijaitsee, on käytössä välineistöä millä päästään alkuun juoksuasi tukevassa harjoittelussa, mutta voin jo tässä vaiheessa suositella kuntosalikortin hankkimista jollei sitä jo löydy.
Kiitos ajastasi, kun luit loppuun!
Vahvoja askelia toivottaen,
-Santeri