Harjoittelu

Harjoittelun ABC

Hakukone kertoo meille harjoittelulla tarkoitettavan jonkin taidon tai asian opettelemista tekemällä sitä toistuvasti. Harjoittelun laatu ja määrä myöskin edesauttavat suuresti tavoitteen saavuttamiseksi. Okei, eli jonkinlainen tavoitekin olisi hyvä olla. Tavoitetta ei ole pakko olla, mutta usein jonkinlainen tavoitteenasettelu on järkevää. Näin pystytään vaikka seuraamaan onko tekeminen ollut kehittävää.

Eli pointti oli..?

No, miten tämä liittyy mitenkään allekirjoittaneen työhön? Vastaus on: perustavanlaatuisesti. Ammattilaisen ohjatessa sinulle harjoitteen oli nimike sitten vaikkapa jalkaterapeutti, fysioterapeutti tai osteopaatti, sillä on aina jokin tavoite mihin sillä hetkellä pyritään. Tavoite voi olla esimerkiksi voiman kasvattaminen tai liikkuvuuden kehittäminen.
Keep it simple!

Esimerkiksi nilkan ojennusvoiman kasvattaminen on hyvin perusteltua, jos tavoitteena on juosta tehokkaammin ja taloudellisemmin. Ei se poikkijuovaisen lihaskudoksen pinta-alan kasvattaminen kolmipäisen pohjelihaksen osalta ainakaan hallaa tee, kun juoksussa nilkka ojentuu jatkuvasti. Akillesjännekin tykkää, kun sitä kuormitetaan aika ajoin.


”Miksi minä teen tätä?”

Kun sinulle ohjataan harjoite, ammattilainen on huomioinut mm. lähtötilanteen mahdollinen muu vaiva huomioituna, lajin vaatimukset, asiakkaan tavoitteet, keskustelun ja tutkimisen kautta esiin nousseet kehityskohteet, huolet ja murheet.
Tekniikkaa treenaten baanalla vai luontoa ihaillen? Valitsin jälkimmäisen.

Ammattilaisen tehtävänä on perustellusti kertoa miksi harjoitetta tehdään (tavoite), kuinka paljon harjoitellaan (määrä) ja miten harjoitellaan (laatu). Harjoitteilla on tapana myös muuttua haastavammaksi kuormituksen tai toistojen myötä, tällöin on tapahtunut kehitystä toivottuun suuntaan.

Lopuksi

Oli sitten kyseessä lajia tukeva harjoittelu, kuntoutusprosessi tai hauiksen kasvattaminen, ohjattuun harjoitteeseen sisältyy paljon asiaa. Keskusteleva asiakassuhde tekemisen perustuessa tutkittuun tietoon ja näyttöön sekä harjoitteiden yksilöllisyys huomioituna muodostavat osaltaan hyvän kivijalan tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Harjoite ohjattu. Aletaanko hommiin?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.